Documentary photoproject Random restaurateurs.

 

In the spring of 1994, Evgeny Dinyabkin, a resident of the settlement of Umyot, located next to a trunk road, slaughtered a pig. He kept half of the carcasses for himself, and from the second half he fried a kebab and went out to the road.

 

After the collapse of the Soviet Union the country's economy was in chaos. Most of the enterprises were on the verge of bankruptcy, and often paid their workers by giving them part of their production instead of salaries. Many Russians were forced to revert to the archaic practice of barter. Dinyabkin was preparing kebabs, and truckers and people who passed by would buy everything in a few hours. For the man, kebab paved the road to «real" money and made him the first restaurateur of the village.

 

Dinyabkin's success affected the others. Suddenly, almost all residents of the village became entrepreneurs: from former milkmaids, tractor drivers and military personnel to teachers, doctors and officials, who went to the road to prepare kebabs after work. Within the next few years, about 400 kebab shops were opened in Umyot. The main business idea: home-cooked meals and warm relations with the guests. The menu in the cafe looks like a kaleidoscope of Soviet cuisine: pancakes and Olivier salad, borscht and kharcho, fried potatoes and shashlyk. The main element of the interior is the TV set, the walls are decorated with orthodox calendars and reproductions of famous landscapes. All the cafes are similar in style and serving, but each owner considers his institution special. Today there are 78 cafes in the village.

 

The cafe in Umyot is a vivid example of the sudden and unrestrained Russian capitalism.

 

 

 

Документальный фотопроект Случайные рестораторы.

 

Весной 1994-го года Евгений Денябкин – житель придорожного поселка Умет забил свинью. Половину туши он оставил себе, а из второй пожарил шашлык и вышел на трассу.

 

После развала Советского Союза в экономике страны царил хаос. Большинство предприятий были на грани банкротства и часто вместо денег выдавали рабочим зарплату своей продукцией. Многие россияне были вынуждены вспомнить об архаичной практике натурального обмена. Денябкин готовил шашлык, а дальнобойщики и проезжавшие мимо люди скупали все в считанные часы. Шашлык для мужчины стал дорогой к “живым” деньгам и сделал его первым ресторатором поселка.

 

Успех Денябкина повлиял на остальных. Внезапно предпринимателями стали практически все жители посёлка: от бывших доярок, трактористов и военных до учителей, врачей и чиновников, которые после работы шли к трассе готовить шашлык. В течение нескольких последующих лет в Умете открылось около 400 точек по продаже шашлыка. Основная бизнес-идея – домашняя еда и теплые отношения с гостями. Меню в кафе похоже на калейдоскоп советской кухни: блины и оливье, харчо и борщ, жареная картошка и шашлык. Главная часть интерьера – телевизор, стены украшены православными календарями и репродукциями известных пейзажей. Все кафе похожи по стилю и подаче, но каждый собственник считает своё заведение особенным. Сегодня в поселке работает 78 кафе.

 

Кафе в Умёте – яркий пример внезапного и безудержного русского капитализма.